Selasa, 15 Maret 2011

40 Keistimewaan wanita menurut islam

Share |
Menurut Islam, do'a wanita lebih makbul daripada do'apria karena sifat penyayang seorang wanita yang lebih kuatdaripada pria.Ketika ditanya kepada Rasulullah S.A.W. akan haltersebut, jawab baginda: "Ibu (wanita) lebih penyayang daripada bapak (pria)dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.

Berikut adalah 40 (empatpuluh) keistimewaan Wanita menurut Islam.

>1. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada70 orang pria yang soleh.

>2. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya,derajatnya seumpama orang yang senantiasa menangis karena takutAllah S.W.T. dan orang yang takut Allah S.W.T. akan diharamkan apineraka ke atas tubuhnya.

>3. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanandari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anakpria. Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S.

>4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akantinggal bersama aku (Rasulullah S.A.W.) di dalam syurga.

>5. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atautiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudaraperempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab,maka baginya adalah syurga.

>6. Daripada Aisyah r.a. "Barang siapa yang diujidengan se Suatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baikkepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripadaapi neraka."

>7. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

>8. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

>9. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akantertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga.Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidakdihisab.

>10. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan dilaut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan,semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dandirekannya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).

>11. Aisyah r.a. berkata "Aku bertanya kepadaRasulullah S.A.W., siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita ?Jawab baginda, "Suaminya.""Siapa pula berhak terhadap pria?" tanya Aisyahkembali,Jawab Rasulullah S.A.W. "Ibunya."

>12. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasabulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya,masuklah dia dari pintu syurga mana saja yang dia kehendaki.

>13. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusanagama, maka Allah S.W.T. memasukkan dia ke dalam syurga lebihdahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

>14. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalamrahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T.mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

>15. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendakbersalin, maka Allah S.W.T. mencatatkan baginya pahala orang yangberjihad pada jalan Allah S.W.T.

>16. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak,keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunyamelahirkannya.

>17. Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagiibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

>18. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T. memberinya pahala sepertimemerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama AllahS.W.T.

>19. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada70 orang wali.

>20. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 pria yang jahat.

>21. 2 rakaat sholat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

>22. Wanita yang memberi minum air susu ibu (asi)kepada anaknya daripada badannya (susu badannya sendiri) akan dapatsatu pahala dari pada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

>23. Wanita yang melayani dengan baik suami yang pulangke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

>24. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayangdan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandangAllah dengan penuh rahmat.

>25. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar danberjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumah tangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikandi dalam syurga,dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yangdibuat daripada yakut.

>26. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam harikerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia menghibur hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

>27. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkahan.

>28. Wanita yang menguli tepung gandum dengan"bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya.

>29. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akanmendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

>30. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

>31. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

>32. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahunsolat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allahmengaruniakan satu pahala haji.

>33. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepasbersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.

>34. Jika wanita melayani suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.

>35. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempo(2=thn),maka malaikat-malaikat dilangit akan khabarkan berita bahwasyurga wajib baginya.

>36. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknyayang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

>37. Jika wanita memijat suami tanpa disuruh akanmendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruhakan mendapat pahala 7 tola perak.

>38. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.

>39. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akanmendapat pahala 80 tahun ibadat.

>40. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya yaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.


http://noveloke.co.cc/cooment.gif

Jika Sobat Suka Dengan Artikel Ini,
Jangan Lupa Sharing Ke Teman yang Lain

0 komentar:

Posting Komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger